Evenementen/fuiven

Melden of aanvragen is verplicht!

Wie in de gemeente Nijlen een fuif of evenement met muziekactiviteit wenst te organiseren, dient dit vooraf te melden en/of aan te vragen.

  • een fuif of evenement met muziekactiviteit in een zaal = evenement in besloten plaats = melding ten laatste één maand vooraf indienen
  • een fuif of evenement met muziekactiviteit in tent of open lucht = evenement in open lucht = aanvraag ten laatste drie maanden vooraf indienen

Downloads:

Wie een aanvraagformulier indient, kan tegelijkertijd ook een sterkedrankvergunning aanvragen (nodig wanneer je cocktails, breezers, jenevers, enzovoort op je evenement aanbiedt). In de gemeente Nijlen wordt enkel een sterkedrankvergunning voor evenementen afgeleverd op voorwaarde dat er voorgemixte sterke drank verkocht wordt.

Geluidsnormen

Als de aanvraag behandeld wordt, zal de organisator een toelating krijgen om van de normale geluidsnormen af te wijken. Er zijn drie verschillende categorieën en daaraan gekoppelde voorwaarden conform de Vlaamse wetgeving.

  • categorie 1: kleiner of gelijk aan 85 db(A) LAeq 15min (geen verdere vereisten of verplichtingen, tenzij opgelegd bij de gemeentelijke toelating)
  • categorie 2: hoger dan 85 db(A) en kleiner of gelijk 95 db(A) LAeq 15min (deze afwijking wordt meestal gegeven voor evenementen in besloten plaats - verplichte geluidsmeting tijdens de ganse duur van de activiteit
  • categorie 3: hoger dan 95 db(A) tot maximaal 100 db(A) LAeq 60min (deze afwijking wordt meestal gegeven voor evenementen in open lucht - verplichte geluidsmeting tijdens de ganse duur van de activiteit, verplicht gratis oordopjes ter beschikking te stellen van de aanwezigen en bewaren van meetgegevens gedurende 30 dagen ter controle)

Meer informatie op de geluidsnormen kan je vinden op de website van de Vlaamse Overheid:

https://www.lne.be/geluidsnormen-voor-muziekactiviteiten

Fuifbox

Erkende verenigingen kunnen een fuifbox reserveren bij het gemeentebestuur. Hiervoor stuur je een e-mail naar info@nijlen.be met de juiste data (opgelet: de fuifbox kan enkel op weekdagen opgehaald worden tijdens de openingsuren van het gemeentehuis). In de fuifbox zit een geldkoffer, een brandwerend deken, een valsgeld-detectiepen, armbanden voor fuifcoachen, banners met de alcohol-regels op, een zwaailamp, ...

Andere evenementen

Ook voor andere evenementen in open lucht op grondgebied van de gemeente dient telkens vooraf toelating aangevraagd te worden. Hier gelden soms wel andere richtlijnen of formulieren (bijvoorbeeld voor sportwedstrijden op de openbare weg). Hiervoor kan je terecht op www.nijlen.be.